StuKvaario  - Muutto

[StuKvaario] [Kalat] [Kasvit] [Laitteet] [Hoito] [Galleria] [Muutto]

StuKvaario on kaupan!

Perheemme asui kolme vuotta Unkarissa ja akvaario on ollut wanhassa asunnossamme, Helsingin Pohjois-Haagassa, sukulaisen hoidossa. Muuttaessamme takaisin Suomeen huomasimme, että valitettavasti StuKvaario ei mahdu uuteen asuntoomme.

Tankki on nyt siis kokonaisuutena myynnissä. Kalasto ei tällä hetkellä vastaa tarkasti näiden sivujen listaa, rapua ei ole mutta muuten lajivalikoima on sama. Kasveja on runsaasti ja kaikki laitteet toimivat, alakaapissa on lisäksi runsaasti kaikenlaista alkaen kalahaaveista aina vintillä oleviin ämpäripatteristoihin (ks. muutto). Tämän lisäksi olemme hommanneet ruokinta-automaatin.

Akvaarion mitat: Tankin leveys 52cm, pituus 150cm ja korkeus 57cm, alustakaapin korkeus 50 cm josta jalat 10cm. Koko komeus mahtuu lamppuineen alle 120cm korkeuteen.

StuKvaario myydään realistisen tarjouksen mukaan, kyselyt ja tarjoukset: Santtu Ahonen +358-40-8031045.

1 joulukuuta 2004

Akvaarion muutto on tehtävä, jonka aina haluaisi jättää tekemättä. Perheenlisäyksen takia jouduimme kuitenkin luopumaan työhuoneesta ja samalla järjestelemään olohuoneen kalustuksen uusiksi. Tämä tarkoitti myös StuKvaarion siirtoa.

Muutto - Kiviä odottelemassa pesuvuoroa Kiviä odottamassa pesuvuoroa Muutto - Luolat Pakasterasioista tulee luolia Muutto - Tyhjennys alkaa Ensimäiset saavit täyttymässä

Uutisryhmässä sfnet.harrastus.lemmikit.akvaario on silloin tällöin ollut kyselyitä akvaarion siirtämisestä, niinpä päätin samantien dokumentoida operaation tänne StuKvaarion sivuille.

Koko ruljanssi alkaa perusteellisella valmistautumisella. Tavoitteena on siirtää tankki yhden päivän tai edes viikonlopun aikana niin, että kalat eivät rasitu aivan mahdottomasti.
Muutto - Kalojen kiinniottoa Viimeiset kalat vielä kiinni ottamatta. Huomaa peitinlasi jakamassa tankkia. Muutto - Varatankkisarja taustalla Saavit odottelevat taustalla kaloja. Huomaa lattian suojaus lehdillä. Muutto - Lapot ja kasveja Kalat ja kasvit on saatu saaveihin
Tämä tarkoittaa ylimääräisten laitteiden ja varusteiden hankintaa. Samassa rytäkässä päätin uusia alustan ja tankin välisen styroksilevyn tukevammalla vesivaneri-styroksi yhdistelmällä jonka olin hankkinut ja liimannut valmiiksi. Vanhan styroksin reunat olivat pienet ja uteliaat sormet nävertäneet melkein kokonaan pois joten uusi reuna suojattiin samantien silikonilla ja valkoisella maalilla.

Ostin myös kolme 50 litran vesisaavia Etolasta. Taustalla oli kehittynyt ajatus yhdistää isot saavit toisiinsa lappoletkun pätkillä, suodattimen voi sitten laittaa imemään toisesta päästä ja roiskimaan toiseen. Ennestään meillä oli jo kymmenkunta kappaletta 10 litran ämpäreitä kansineen.
Muutto - Eteisen vesivarasto Ämpärijono eteisen lattialla Muutto - Kalat ja suodatin siirtotankissa Kalat siirretty väliaikaiseen suojaan ja suodatin asennettu. Huomaa lappoletkut saavista toiseen. Muutto - Tankki tyhjä... Kalaton tankki, suodatinkin on viety
Saavien ja ämpäreiden hankintaa voinee pitää sijoituksena tulevaisuuden varalle joten rahat tai se kallis akvaariovesi eivät mene kokonaan kaivoon.

Pitkin loppukesää olin hankkinut kiviä Päijänteen rannoilta ja siirron aattona alkoi kivien raivokas pesu juuriharjalla ja kuumalla, juoksevalla vedellä. Vaimon pakasterasiat saivat myös sopeutua uuteen rooliinsa luolien runkoina, wanhat luolat tankissa oli tehty liian heppoiseista aineksista. Nämä kestäisivät!

Aluksi keräsin tankista vielä sotkematonta vettä ämpäreihin ja saaveihin, yhteensä reilut 250 litraa eli hiukan yli puolet koko tilavuudesta.
Muutto - Hiekkaa 60 litraa 60 litraa hiekkaa on vihdoin pois tankista. Pesin hiekasta pahimmat mudat pois samalla kun tyhjensin loput vedet tankista. Muutto - Tankki tyhjä Pytty on pesua vajaa valmis siirtoon, pesuaineeksi riittää lämmin vesi Muutto - Väliaikaistankki valmis Lapposaaviakvaario on valmis valoineen, peitinlasineen päivineen. Peitinlasit olivat kolinasta päätellen välttämättömiä.
Tämä siksi, että vedessä on ihan oma kemiansa ja eliöstönsä jonka luomiseen puhtaaseen vesijohtoveteen menee ainakin viikko, ellei kaksi. Parkettilattia oli suojattu vanhoilla sanomalehdillä jotka toisaalta imivät hyvin kosteuden mutta toisaalta mustasivat jalkapohjat ja parketin kauttaaltaan.

Kun vesi oli laskettu saaveihin keräsin kasvit ja kivet pois altaasta ja rupesin metsästämään kaloja. Miekkapyrstöt oli kerätty nopeasti mutta muut kalat olivat todella hankalia saaliita isossa sameavetisessä tankissa, kunnes keksin jakaa tankin osiin peitinlasien avulla. Tämän jälkeen homma olikin helppoa vaikka välillä kirosinkin, että olisi 20 kardinaaliakin riittänyt niiden 50 sijasta... Kalojen kiinniottovaiheessa oli suodatin koko ajan päällä ja se selviytyi kunnialla samean veden puhdistamisesta. Suodatin on tosin pestävä tämän operaation jälkeen muutaman viikon kuluessa.

Muutto - Vedet viemäriin Viimeiset vedet valuvat viemäriin Muutto - Taustan värkkäilyä Taustakuva on hyvä värkkäillä kiinni ennen seinän viereen siirtoa Muutto - Hiekan latomista Tankki on siirretty ja säädetty vaateriin, hiekan latomista takaisin tankkiin
Kun kaikki kalat oli saatu onnellisesti väliaikaiseen lapposaaviakvarioon, laitoin suodattimen kierrättämään vettä. Kolmessa saavissa oli yhteensä noin 130 litraa vettä joten suodattimen sai juuri ja juuri säädettyä tarpeeksi pienelle. Tämä ei olisi ollut välttämätöntä, mutta halusin samalla testata pitempiaikaiseen sijoittamiseen soveltuvaa systeemiä. Isot saavit kansineen soveltuvat myös muuttamiseen asunnosta toiseen. Kalat olivat saaveissa sen verran rauhattomia, että lisäsin saaveihin kansilasit. Muutaman tunnin ämpäriuiskentelun jälkeen lisäsin vielä valon.

Muutto - Vettä lisää Pohja on valmis, ämpärit tyhjennetään takaisin akvaarioon Muutto - Kanto uudessa kodissa Juurakko, kivet ja muu somistus on paikallaan Muutto - Pohja valmis, kalat soppaan Kasvitkin pääsivät sekaan, seuraavaksi suodatin ja sitten kalat
Loppuvedet valutin suoraan viemäriin. Pöyhin samalla hiekasta enimmän mudan pois. Hiekkaa oli akvaariossa noin 60 litraa, aivan kuten muistinkin. Tankin pohjalla hiekkaa vain ei näytä olevan niin paljon. Taustakuvan teippaaminen paikalleen onnistui tässä vaiheessa mainiosti. Kun tankki oli kokonaan tyhjä tankin siirto onnistui kahden miehen voimin ongelmitta. Samalla asensin jalustan ja tankin väliin wanhojen littanastyroksien tilalle uuden välilevyn.

Akvaarion kasaaminen alkoi tietysti hiekan latomisella. Kuvissa akvaariossa näkyvä hyttysverkko oli tarkoitettu jaavansammalen kasvualustaksi mutta sen pitäminen paikoillaan muun rakentamisen lomassa osoittautui kuolleeksi ajatukseksi.
Muutto - Kasveja peliin Lisää kasveja istutettu, vesi on vielä sotkuista Muutto - Suodatin on taas päällä Suodatin toimii taas, kohta voi jo laittaa kalat Muutto - Kraanasta vettä kans Kraanasta vettä sekaan
Kun kaikki hiekka oli ladottu tankkiin loin pohjasomistukset oluen sponsoroiman inspiraation voimalla ja tiputin wanhan kannon paikoilleen. Tässä vaiheessa koko operaatio oli kestänyt noin 8 tuntia eli olin edennyt nopeammin kuin alunperin laskeskelin. Onneksi Pyry oli häädetty kummitädin synttärille joten vältyin katastrofielementiltä.

Kun pohja, sen luolat ja sokkelot olivat valmiina kaadoin varovaisesti kaikkien kalattomien sankojen veden takaisin akvaarioon. Tämän jälkeen istutin kasvit ja lisäsin tekniikan eli suodattimen ja hiilidioksidilevittimen. Lämmitin jäi alakaappiin kuten ennenkin. Lisäsin vielä kraanavettä noin sata litraa ja odottelin puolisen tuntia ennen kalojen lisäämistä.

Muutto - Kasvikeitto, kaikki kalat on jo mukana Kalakeitto valmistuu, kaikki kasvit ja kalat on siirretty. Nyt vain vettä lisää. Muutto - Kasvit istutettu Työn tulokset rupeavat näkymään, tältä se sitten näyttää Muutto - Pimeä pääty Vallisnerioiden päädystä tuli sitten pimeä pääty Muutto - Valmis tankki Tankki valmiina. Kasvit ovat matalia koska karsin niitä muuton yhteydessä paljon.
Koko akvaario oli istutettu kaloineen, tekniikoineen päivineen uuteen paikkaansa noin 14 tunnin kuluttua operaation aloittamisesta. Jos mukaan olisi pitänyt laskea fyysinen siirtyminen asunnosta toiseen olisi hommaan pitänyt varata suosiolla koko viikonloppu. Ajallisesti pisimpään vei kalojen kiinni ottaminen, pelkkä haaveilu kesti yli kolme tuntia.

Muutto - Luolan suuaukko pitkän sivun oikeassa päädyssä Muutto - Luolan suuaukko oikeassa päädyssä Muutto - Luolan suuaukko pitkän sivun keskellä
Tässä vielä lopuksi muutama lähikuva luolien suuaukoista. Kunkin luolan kantavana rakenteena on leikelty pakasterasia, niistä on omat kuvat tämän sivun alkupäässä.
StuKvaariolla on nyt sitten uusi lookki. Hyvä keksintö oli kerätä järven rannalta pieniä peukalonpään kokoisia kiviä ja tehdä niistä oma ja pieni kivipiha toiseen päätyyn. Kasvit ovat vallisnerioita lukuunottamatta kovin matalia koska raivasin niitä aika raskaalla kädellä. Emme lopulta olleet kovin tyytyväsiä taustakuvaan ja uusi on haussa, taitaa se vanha harmaa kangas olla sittenkin paras. Jaavansammalen istuttaminen hyttysverkkoon ei sekään ole pois suljettu vaihtoehto.

Lisätietoja välineistä, laitteista, kaloista, kasveista jne. löytyy StuKvaarion muilta sivuilta.


Sivu päivitetty 22. syyskuuta 1998
EMAIL: stu@compart.fi
URL: http://www.compart.fi/stu/Akvaario/muutto.html

This page is only in Finnish, click this text to return to the StuHome page